Cerita B-Complex.. :)

Assalamualaikum and hi..
Dengan nama Allah, aku redha Allah sebagai Tuhanku, Islam sebagai agamaku dan Nabi Muhammad s.a.w sebagai nabiku..

Ini cerita saya.. Cerita bagaimana saya mula mengamalkan pengambilan 'makanan tambahan'.

Ogos 2012
Borak dengan kawan2. Cerita tentang topic kesihatan. A cakap "Bagi aku penjagaan dalaman tu lebih penting berbanding luaran. Cantik dalam, cantiklah luaran.." Then, terfikir.. selama ni aku jaga luaran je untuk kawal masalah kulit kering and parut jerawat ni. Why not try to take any supplement to see the difference? Pregi farmasi. Banyak sgt supplement sampai xtau nak ambil apa. Balik dengan tangan kosong.

5 Sep 2012
Masalah white head makin menjadi2.. Contact member office sbb tahu die pengedar Shaklee. Decide to try set D (Set kecantikan). Dalam tu ada Vit C, Vit B-com and Vit E. Harga pun dalam budget. So, proceed (tanpa fikir panjang).

12 Sep 2012
Barang sampai rumah. Excited.. Malam tu juga start makan supplement.

15 Sep 2012
Kenapa rasa lapar eh? Sangat2 lapar sampai tak blh nk kawal. Teringat adik cakap B-com tingkatkan selera makan. So tnye my SID. She advised to take water 2-3 liters per day. Tak boleh nak ikut sbb tgh mode diet. Biasa kalau minum air banyak mesti perut kembung. But still, continue ambil B-com..

18 Sep 2012
Mode diet.. Ambil Alpha Lipid SDII for 1 week. So stop B-com sbb takut rasa lapar yang amat akan pengaruhi diet.

24 Sep 2012
Diet habis. Puas hati dengan result. Continue makan B-com sbb dah beli. Rugi x makan. Baru tergerak hati nak ikut cakap advisor. Minum air banyak2. Sbb ambil SDII pun mmg kena minum air banyak. Smbl2 kawal pemakanan sbb takut berat naik balik.

1 Oct 2012
Notice something (only after take B-com):
  • Minum air banyak - perut  tak kembung
  • Sistem penghadaman makin baik (asal makan je, nak buang..) so now, dah boleh makan apa saja without worried about weight management anymore.. :)
  • Badan makin sihat & segar (tiap2 hari bangun awal pagi dengan bersemangat)
  • Pernah sekali tu, tidur kol 2 lbh siapkan keje, then azan subuh je tros bangun & melakukan rutin harian seperti biasa sehingga ke petang.. :)
  • Tension? kurang dah laa.. xtau la sbb amalkan makan B-com ataupun sbb dah belajar untuk redha and tawakkal atas segala ujian Ya Rabb..
  • Ulser mulut - ada jugaklaa terkena ulser mulut ni, tp cepat je baik.. tetibe tgk dah xde.. :)
Niat asal ambil Shaklee untuk kulit, but then, bukan saja kulit makin ok, tapi ada banyak manfaat lain yang turut dapat.. :) Happy? Mestilah.. :):):)

4 Oct 2012
Decided to be a SID.. So perjalanan baru pun berrmula..

2 comments: