Suplemen Shaklee untuk cuaca berjerebu..~


Assalamualaikum w.b.t
Ada yang bertanya kepada saya, Shaklee tak ada ke suplemen yang sesuai untuk keadaan jerebu ni? Ada, memang ada. Tapi sebelum tu, kita kenalah tahu jugak kesan jerebu ni pada kesihatan kita. Kenapa pulak kita kena ambil suplemen ni. Dah amek suplemen, konform ke tak kena jangkitan?

Okay, kita mulakan dengan kesan jerebu ke atas kesihatan kita. Antara kemungkinan kesan kesihatan termasuklah kesukaran untuk bernafas, serangan jantung, gatal–gatal pada tekak, gatal–gatal pada mata, jangkitan pada bahagian atas saluran pernafasan dan gatal–gatal pada kulit.

Jadi, antara suplemen yang disarankan adalah :
Nutriferon - Nutriferon ni dikenali sebagai penggalak sistem imun di mana ianya akan mengaktifkan sistem pertahanan badan kita untuk melawan serangan / jangkitan daripada bakteria. Dengan keadaan jerebu sekarang ni, kita tak tahu apa yang kita sedut ke dalam paru-paru kita. Jadi, kita perlukan sistem pertahanan yang kuat untuk melindungi diri kita terutamanya organ-organ dalaman.

Chewable Vita-C Plus - Memandangkan Sustained Released Vita-C Plus belum ada lagi di pasaran, so option yang kita adalah Chewable Vita-C Plus. Seperti yang kita tahu, vitamin C juga penting untuk meningkatan sistem imunisasi kita. Dengan sifatnya yang ‘chewable’ so sangat sesuai untuk kanak-kanak consume (Orang dewasa juga boleh ambil sebab khasiatnya sama sahaja).

Bagi saya, ianya umpama peperangan. Anggaplah seperti kampung kita dalam keadaan huru hara. Bila-bila sahaja kita akan diserang musuh. So, dah tentulah kita kena buat persediaan mental dan fizikal untuk melawan serangan tersebut. Samalah seperti situasi sekarang. Kampung adalah tubuh badan kita. Jerebu adalah keadaan yang tidak selamat. Musuh adalah patogen (bakteria / virus). Persediaan yang perlu kita lakukan adalah dengan menguatkan sistem pertahanan badan kita.

Performance Drink - Minuman penambah tenaga berperisa oren ni sangat sedap rasanya. Pengambilan Performance Drink boleh membantu mengelakkan dehidrasi atau kehilangan mineral daripada tubuh badan. Jadi sangat sesuai dalam keadaan cuaca panas dan berjerebu macam sekarang ni. Bagi penggemar minuman bertenaga Redbull atau Livita, apa kata anda beralih arah pada Performance Drink? Serious, rasanya lagi sedap daripada Redbull (manis sangaattt) ataupun Livita (rasa macam ubat).

Dan kalau korang ada budget lebih, boleh tambah Set Kesihatan Optimum (Vita-lea | B-complex | Chewable Vita-C Plus) untuk menyokong sistem kesihatan yang unggul

Tindakan semasa jerebu

Tapi.... Bila korang dah ambil suplemen2 ni, bukannya bermaksud korang dah kebal. Boleh keluar rumah sesuka hati. Abaikan aspek kesihatan fizikal. NO.. NO.. And ABSOLUTELY NO. Korang still kena pakai mask bila keluar (if cuaca masih berjerebu). Bila keluar rumah, balik tu, terus basuh tangan, muka ataupun cuci bahagian kulit yang terdedah (mandi). Air minum jangan dilupakan. Dalam apa keadaan sekalipun, jangan lupa minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari (Waktu puasa, pandai2 lah minum waktu malam, jangan pulak minum time siang..). Lagi? Boleh rujuk kat entry Jerebu &Kesihatan.. Dah tu, sama je lah kalau amek suplemen ataupun tak. Well, prevent is better than cure, am I right?

Kesimpulannya, jagalah kesihatan anda walau di mana anda berada, walau dalam apa jua keadaan sekalipun. Health is Wealth. 

Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah);
sms/whatsapp : 017-6734603
emel : diana_1112@yahoo.com  

No comments:

Post a Comment