Set Kesihatan Wanita Shaklee.. Wanita Anugerah Terindah..~


Assalamualaikum w.b.t
Ladies, entry ni special untuk korang.. :D Happy tak? Okaylah, sebelum ni saya dah cerita tentang suplemen untuk orang lelaki (dalam entry Happy Father’s Day). So, to be fair, kali ni kita berkenalan pula dengan Set Kesihatan Wanita. Nak2 pula, bulan ni merupakan bulan promosi untuk GLA Complex. Lagi pula, Ramadhan sudah hampir. Eh, apa kena mengena dengan bulan puasa pula? Ada kaitannya. Kan pengambilan suplemen dapat meningkatkan tahap kesihatan seseorang. Jadi, jom kita terjah suplemen yang berkaitan dengan masalah kesihatan wanita (secara umumnya).

Sebelum tu, kita kenal pasti dulu apakah faktor2 yang menyumbang kepada masalah kesihatan wanita:
Masa makan yang tidak teratur
Pemakanan tidak seimbang
Tiada masa atau terlalu letih untuk bersenam
Tekanan

Faktor-faktor di atas adalah disebabkan gaya hidup masa kini yang terlalu sibuk dengan kerja sehingga mengabaikan faktor-faktor kesihatan. Nampak remeh tetapi memberi impak negatif untuk kesan jangka masa panjang.

Antara risiko penyakit kesan daripada gaya hidup yang tidak sihat termasuklah:
Serangan jantung & strok
Diabetes
Barah payudara
Barah serviks
Senggugut | menopause | putus haid
Osteoporosis
Kesan penuaan

Jadi, apakah pula keperluan nutrien ataupun suplemen yang diperlukan bagi mengurangkan risiko2 tersebut?

Tumbuhan Polyphenols (VIVIX) - Banyak kajian tentang poliphenol telah dijalankan sehingga poliphenol telah dinamakan sebagai ‘lifespan essential’. Fungsi khusus polyphenol masih aktif dikaji namun secara umumnya poliphenol boleh mengurangkan faktor-faktor risiko untuk penyakit kardiovaskular, kanser, diabetes dan penyakit neurodegenerative.

Kalsium, Vitamin D and mineral (Ostematrix) - OsteMatrix menyediakan satu matriks unik nutrien kritikal termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zick, cooper, maganese dan boron untuk membentuk tulang yang baru dan mengekalkan kepadatan tulang. Berdasarkan British Medical Journal, kekurangan kalsium akan meningkatkan risiko penyakit osteoporosis. Bagi ibu mengandung dan ibu menyusu, keperluan kalsium mereka akan meningkat disebabkan keperluan si ibu dan anak. Selain itu, suplemen ini juga boleh membantu mengurangkan kesan PMS dan menopause.

Gamma-Linolenic Acid (GLA Complex) - GLA digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah salah satu sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Asid Lemak Omega-3 (Omega Guard) - Pengambilan suplemen asid lemak omega-3 semasa mengandung dan menyusu dapat membantu perkembangan otak bayi. Terdapat juga kajian yang menunjukkan pengambilan suplemen asid lemak omega-3 dapat membantu mengelakkan preeclampsia, kemurungan selepas bersalin, masalah menopaus, osteoporosis dan kanser payudara. Asid lemak omega-3 juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Protein Soya (Energyzing Soy Protein) - Protein soya adalah blok binaan asas badan dan asid amino yang diperlukan untuk mengekalkan dan membaiki sel-sel, tisu dan otot. Kajian menunjukkan soya membantu untuk memperbaiki gejala menapaus, mencegah penyakit kekurangan estrogen seperti penyakit jantung, strok dan osteoporosis, serta mencegah kanser payudara di kalangan wanita. Wanita hamil memerlukan protein yang lebih untuk menyokong keperluan badan mereka serta bayi mereka.

Set Kesihatan Wanita Shaklee
Tapi, perlu diingat, pengambilan suplemen hanya menampung kekurangan nutrien yang  kita ambil daripada makanan harian. Bukan sebagai meal replacement ya. Jadi yang paling penting amalkan gaya hidup yang sihat. Eat well + Move More = Live Longer. In shaa Allah

Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah);
sms/whatsapp : 017-6734603
emel : diana_1112@yahoo.com  

No comments:

Post a Comment