7 sebab kenapa saya pilih shaklee



Assalamualaikum w.b.t

Honestly, tak ada sesiapa pun yang tarik or paksa saya untuk join bisnes shaklee. Tapi macam mana saya boleh tertarik? Antara faktor2 yang membuatkan hati saya terbuka untuk mencuba bisnes shaklee termasuklah:

① Perkhidmatan Online yang disediakan
Semuanya hanya di hujung jari. Jadi saya tak perlu untuk ke ofis shaklee atau branches untuk ambil stock vitamin. Just order online and esoknya atau lusa, barang sampai di hadapan rumah. Easy! Juga menjimatkan..

② Tak buat stock pun tak apa!
Kalau agak2 rasa macam busy sangat, tak sempat nak uruskan segala order dan penghantaran, gunakan saja shaklee2u.. :) Masukkan nama, alamat dan no telefon customer, dan terus order vitamin2 pilihan. Shaklee akan uruskan segala-galanya. Dan caj penghantaran adalah serendah rm10 (flat rate) utk Semenanjung Malaysia dan rm20 untuk penghantaran ke sabah & sarawak. Yang ni saya suka sangat2!! Yang bestnya, apabila selesai membuat order, shaklee akan hantar sms dan juga emel untuk inform tentang status penerimaan order kita tu. Dan once barang sudah dihantar kepada perkhidmatan penghantaran, sekali lagi kita akan terima sms consignment note daripada shaklee. Semuanya online! Sangat memudahkan. Hehe..

③ Modal serendah RM65 sahaja
Bagi saya, berpatutan sangatlah. Tak adalah sampai nak makan riban-riban kan? Asalnya niat saya register shaklee sebab nak makan sendiri je pun. So boleh dapat harga ahli. Tapi dah alang2 register, apa salahnya buat bisnes, betul tak?

And sebenarnya kalau kita buat bisnes ni, kita boleh cover balik modal rm65 ni. Bonus terendah shaklee adalah rm24 and ++ sebulan. Let say kita layak dapat bonus shaklee tiap2 bulan. After 3 months, dah dapat balik rm65 kita tu. And just imagine kalau bonus pertama kita dah rm100++? Jap2 tu jugak da cover balik kan??

④ Kita buat, kita dapat. Upline malas, say goodbye laa!!
Selalu kita dengar, dalam perniagaan MLM lain kebanyakannya mengamalkan head hunter. Semakin banyak downline, makin masyuk la bonus orang atasan. Tapi sangat berlainan dengan shaklee. Apa yang kita usahakan, itulah yang kita dapat. Once kita dah naik rank supervisor, kita akan ‘break’ dengan upline kita. And now we are a leader. So, apa yang kita usahakan, totally kita dapat semuanya. Upline cuma dapat bonus kepimpinan sahaja. Sebabnya upline la yang memperkenalkan shaklee kepada kita dan dialah yang menjadi tempat rujukan kita. Dia coach kita, dia ajar kita, dialah tempat kita mengadu masalah, dialah yang tolong jawab kemusykilan kita tentang shaklee. Dialah segala-galanya dalam shaklee. So dia berhak untuk dapat bonus kepimpinan tu.

In shaa Allah, saya akan buat 1 entry khas nanti tentang pengiraan bonus personal, kepimpinan, dan juga yang lain-lain.

Untuk pengetahuan semua, sata pernah dapat bonus yang lebih rendah daripada downline saya. Bukan setakat seringgit dua, tapi lebih rm100 jugaklah! Dia dapat kumpul personal point lebih daripada personal point saya, so she deserved it! Dan saya tak ada hak untuk ‘makan’ hasil usaha dia.

⑤ Coaching yang mantap
Walau jauh daripada mentor or upline, kite still boleh terima tunjuk ajar daripada mereka. Sekarang ni semua pun dah boleh online. So coaching pun bolehlah online jugak! Kat facebook je ada beberapa group yang sy join. Leader2 dari group Jutawan memang awesome! Tiap2 hari ada je kata2 motivasi nak bagi kita bersemangat!! Tak cukup dgn tu, siap bagi tips2 marketing, perbincangan tentang produk shaklee, dan yang paling saya suka --> kisah kejayaan para master shaklee and master to be. Very inspiring.

Tu baru menggunakan medium facebook, belum lagi group whatsapp, webinar, and offline coaching juga. Tapi, perlu kita ingat! Sehebat mana pun leader kita bagi coaching, tapi kalau kita tak usaha sendiri, tetap tak jalan jugak!

⑥ Amalan rohani
Bukan setakat shaklee sebenarnya. Tanyalah sesiapa yg menjalankan bisnes. Mesti semua setuju bila kita buat bisnes ni akan mendekatkan diri kita kepada Allah. Sebabnya hanya Allah yang boleh beri kita rezeki.  Jadi, secara tak langsung akan membuatkan kita bergantung pada Allah semata-mata. This is a true story. Tak percaya? Jom join shaklee dan rasailah sendiri perasaan tu.

Jangan pulak kata kita beramal tak ikhlas. Hanya mengharapkan balasan semata-mata. At first, mungkin lah ada rasa macam tu. Tapi bila dah buat countinuosly, In shaa Allah akan terasa manisnya. Saya suka kata-kata Hlovate.. Fake it till you make it! Mula2 memang sukar tapi akhirnya?

⑦ Kemudahan training / seminar
Setiap bulan Shaklee menyediakan  kemudahan training dan juga seminar di HQ shaklee dan juga di branches. Ada yang free dan ada juga yang berbayar. Ada juga training untuk new member. Pendek kata, shaklee sendiri berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk para SIDnya. Seperti biasa, pilihan adalah di tangan kita. Nak atau tak nak jer..


shaklee

Bak kata seorang sahabat saya, bukannya rugi pun kalau buat bisnes shaklee ni. Apa yang dirugikan? Kita buat online. Tak ada masalah stok berlebihan sebab tak ada orang nak beli. So tak ada kerugian. Perkhidmatan pengeposan? Semuanya shaklee yang uruskan. So tak ada kerugian. Online marketing? Semuanya pun online. Kalau tak buat bisnes pun tetap akan bayar tiap2 bulan untuk surf internet, kan? So tak ada kerugian.  Setakat kongsikan kebaikan apalah yang dirugikan. Membantu orang lain, adalah..

So, what say you?

Nak register ahli shaklee sekarang juga?
Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah);
sms/whatsapp : 017-6734603
http://bit.ly/PM_Farah

No comments:

Post a Comment