Benarkah Phytocol-ST boleh turunkan paras kolesterol darah?Assalamualaikum w.b.t

Sekarang kita dah tahu bagaimana kolesterol boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan kenapa kita perlukan Phytocol-ST. Yang masih kita tak tahu adalah apa kaitannya Fitosterol dengan Phytocol-ST. Dan bagaimana fitosterol ataupun Phytocol-ST ni boleh membantu menurunkan paras kolesterol secara semulajadi.

Phytocol-ST mengandungi 2,000mg fitosterol per hidangan


Apa itu Fitosterol?
Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buah-buahan , sayur-sayuran, kekacang, biji-bijian, legume, bijirin dan minyak sayuran. Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol.


Bagaimana Fitosterol berkesan?
Struktur Fitosterol adalah hampir sama seperti kolesterol, dan dengan pengambilan fitosterol, ia akan bersaing dengan kolesterol untuk tapak penyerapan dalam sistem penghadaman.

Struktur molekul kolesterol dan fitosterol yang hampir sama

Hasilnya, penyerapan kolesterol dihalang dan ia akan disingkirkan keluar bersama-sama fitosterol. Ini bermaksud, apabila anda mengambil lebih banyak fitosterol, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolesterol LDL.


Berapa banyak fitosterol yang anda perlukan?
Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000mg fitosterol dalam diet harian anda untuk menurunkan paras kolesterol secara semulajadi.
 

Nota kaki : Patutlah kita disarankan untuk memakan buah-buahan dahulu. Rupanya dalam buah-buahan tu terdapat fitosterol yang akan membantu untuk menghalang penyerapan kolesterol! Subhanallah..
 
Moga entry ini bermanfaat buat semua. Terim kasih.


Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah ID 885249);
sms/whatsapp : 017-6734603
http://bit.ly/PM_FarahNo comments:

Post a Comment