Jom cek tubuh kita!



Assalamualaikum w.b.t

Masa pegi NC haritu, saya ada buat ‘Body Composition Check’. Sambil pergi menyedut ilmu, sambil join aktiviti yang Shaklee anjurkan. Kami sampai di SPCC awal, jadi sementara menunggu acara bermula, sempatlah buat ujian analisis ni dulu.

Nama Ujian : Body Composition Analysis (Karada Scan)


Inilah mesinnya Karada Scan tuh..
Karada Scan adalah alat untuk mengukur komposisi tubuh. Ianya digunakan untuk mengukur berat badan, mengetahui peratus komposisi lemak tubuh, kadar lemak visceral, peratus lemak otot dan tulang serta dapat mengetahui usia tubuh yang sebenarnya.

Periksa komposisi tubuh anda:
# mengukur berat badan
# paratus lemak tubuh
# peratus lemak perut

# menghitung BMI
# menentukan metabolisme tubuh (resting metabolism)
# umur sel / tubuh
 



Mula-mula Nutritionist Shaklee ni amek dulu ukuran ketinggian. Then kami diminta utuk berdiri atas mesin Karada Scan ni (macam dalam gambar). Segala data akan direkodkan.

Gambar sekadar hiasan
Sekejap je pun buat ujian ini.. Dan lepas tu Nutritionist akan berikan explanation. Dan ini adalah hasilnya.



Alhamdulillah.. semuanya baik-baik sahaja. Cuma berat nak kena jaga. Sikit je lagi nak masuk kategori overweight! Aduyai!!! Tapi dari segi fat / lemak semuanya normal. Haa.. lagi satu my body age show 35 yo. Ayoyo.. Macam mana tu? Tua 5 tahun dari usia sebenar.. Sebabnya my resting metabolism adalah RENDAH!!! Tak boleh jadi ni.. kena jugak naikkan metabolisma badan. Nak tau caranya?

Explaination by Shalee's Nutritionist


Ini adalah apa yang dicadangkan oleh Nutritionist:

1) Exercise sekurang-kurangnya 2x seminggu. Tak perlu pun sampai nak kena keluar rumah. Dalam rumah pun boleh buat. Contohnya skipping. Katanya, walaupun body fat percentage saya adalah rendah, tapi lemak itu still ada pada salur-salur darah dan organ-organ lain. Kalau tak dikawal dengan baik, boleh juga jadi high nanti. Pernah dengar kan pepatah ‘Mencegah lebih baik daripada merawat’. Jadi kenalah berhati-hati. Apa kaitannya dengan kadar metabolisma? Tahu tak, bila kadar metabolisma rendah, maka akan jadi lebih sukar untuk membakar lemak / kalori. Dan resting metabolism yang ideal untuk wanita adalah 1200 kcal.

2) Pengambilan suplemen. Suplemen yang dicadangkan adalah ESP, Omega Guard, CoQHealth Plus, dan produk terbaru Shaklee ii Phytocol-ST. Kesemua suplemen ini adalah untuk kekuatan jantung supaya jantung dapat mengepam oksigen ke seluruh badan. Saya percaya yang pengambilan omega guard secara konsisten (3biji sehari) turut menyumbang kepada kesihatan jantung dan kadar peratusan lemak yang rendah. Tu baru ambil Omega Guard, belum lagi CoQHealth dan Phytocol-ST. Wah, tiba-tiba rasa tak sabar pula nak cuba suplemen shaklee yang lain-lain tu. Ada satu cerita tentang Phytocol-ST yang akan saya kongsikan dengan korang. Bagi saya satu fakta yang sangat menarik. Tapi dalam next entry ya! In shaa Allah.. :)

Terima kasih. Semoga entry ini bermanfaat buat semua.


Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah ID 885249);
sms/whatsapp : 017-6734603
http://bit.ly/PM_Farah

2 comments:

  1. lama dah tak check badan sendiri..tau demam dan sakit baru sibuk cari doktor..hehe

    ReplyDelete
  2. samalah.. kalau sendiri yg saje2 nak pegi cek memang taklah.. hehe..

    ReplyDelete