Cheese cake fdn

Assalamualaikum w.b.t

Aish.. sejak bila pulak ada nama resipi fdn ni?? hehe.. alkisahnya, minggu lepas teringin nak buat kek keju, tapi disebabkan asik keluar tak lekat duduk di rumah, maka cancel la plan nak baking ni.. Resipi dah cari kat internet, bahan dah siap dibeli.. Tinggal nak buat jer. Lepas fikir2, baik buat masa raya haji, dapat jamu adik beradik yang balik beraya, lagilah menguatkan keputusan untuk cancel tu (sebenarnya malas! haha..)

Tapiii.. sehari sebelum raya tu, bila nak buat kek keju kegemaran ni, resipi pulak hilang! Haish.. mana boleh jadi ni.. Cari resipi lain, semua tak sama dengan bahan yang dibeli. Last-last buat resipi sendiri.. Gabungkan bahan-bahan yang ada jer.. And Alhamdulillah menjadi! Sebenarnya buat cheese cake ni senang jer.. Sebab bahan utamanya mestilah cream cheese.. Lepas tu ikut sukalah nak tambah bahan lain.. Lepas tu nak bakar boleh, nak terus makan pun ok jugak! Tapi resipi yang saya buat ni saya masak guna teknik double boiler. 

Seronok tau bila ahli keluarga puji sedap kek tuh.. hehe.. kembang semangkuk! Lagi suka bila ada yang kata macam new york cheese cake kt secret recipe tu! Dulu pernah buat sekali, tapi kurang menjadi.. Disebabkan kali ni dah menjadi, nak save terus resipi ni, supaya nanti boleh buat lagi.. :)

Cheese Cake fdn

Cheese cake fdn
In shaa Allah, kalau kali kedua saya buat kek ni menjadi juga, saya kongsikan resipinya ye! 

Entry kali ni santai jer.. Tak ada fakta pun.. But still, thanks sebab sudi baca.. :)

No comments:

Post a Comment