Just Do It

Assalamualaikum w.b.t

Sebagai seorang manusia tentunya kita selalu mempunyai rasa ragu-ragu atau was-was bila nak mula lakukan sesuatu.. Itu normal.. Kadang-kadang kita dah buat pun keputusan tu, tapi still ada bisikan jahat yang menghalang kita untuk selesaikannya.. 

Rasa takutlah.. 
Betul ke aku buat macam ni? 
Apa pulak orang cakap nanti? 
Eii.. susah kot..
Die bolehlah.. Aku ni.. (tambah alasan korang sendiri)..
Aku belum layak lagi nak buat macam tu..
Tunggu bila dah bersedialah..
And the list go on..

Perasan tak semuanya tu hanyalah alasan semata-mata.. Dan bila kita beralasan, makanya kita akan semakin jauh daripada niat asal kita. Contoh paling mudah.

Saya nak join shaklee.

Belum join pun lagi, tapi dah fikir macam-macam.

- Boleh ke aku buat? --> Nak tau boleh ke tak, kenalah mulakan dulu..
- Ada ke orang nak beli nanti? --> Tak buat, macam mana nak tahu ada orang beli ke tak
- Nanti member-member mengata pula.. --> Susah payah kita ada member yang sanggup nak tolong? Maybe ada.. tapi sampai bila die nak tolong?
- Susah la nak buat shaklee ni.. --> Eh! tak buat pun lagi, mana tahu susah?
- Belum sedia lagi nak berbisnes.. --> Percayalah, kalau nak tunggu bersedia, sampai bila2 pun takkan bersedia.. Macam kawen jugaklah.. Kalau ikutkan memang belum bersedia, tapi kawen gak kan?

See? Kita tak cuba buat pun lagi, tapi dah mula fikirkan yang negatif2 saja. Ikut hukum tarikan, bila kita fikir yang positif, maka perkara-perkara positif akan menghampiri kita.. Kalau fikir negatif? Faham-faham sajelah..

Nah.. video special untuk korang.. Bagaimana nak atasi perasaan-perasaan negatif tu..
Terima kasih. Semoga entry ini bermanfaat buat anda.

No comments:

Post a Comment