10 Gejala Diabetes Yang Perlu Anda Ketahui

Assalamualaikum w.b.t

Tau tak?

Satu per empat rakyat Malaysia menghidap diabetes!!

Juga setiap 20 saat, kaki pesakit kencing manis akan dipotong dan masalah ni sangat membimbangkan bukan sahaja di Malaysia tapi juga di seluruh dunia..

Penjagaan luka ni dah jadi beban besar bagi negara sebab ianya melibatkan kos rawatan yang tinggi dan perlu dirawat secara berterusan bagi mencegah komplikasi seperti amputasi (hilang anggota badan) ataupun kehilangan nyawa..

=============

Penyakit Kencing Manis atau Diabetes Mellitus merupakan salah satu PENYAKIT KRONIK di mana paras gula (glukosa) dalam darah adalah tinggi..

Puncanya adalah sama ada disebabkan oleh KEKURANGAN HORMON INSULIN atau KEBERKESANAN FUNGSI INSULIN ITU SENDIRI BERKURANGAN (Insulin Resistance)..

Diabetes juga merupakan risiko utama untuk mendapat PENYAKIT JANTUNG atau ANGIN AHMAR..

Menurut Kajian Persatuan Diabetes Malaysia dan Majlis Pencegahan Obesiti tahun lalu, didapati jumlah penghidap kencing manis adalah membabitkan individu yang berumur 30 tahun dan ke atas..

Nak tau 10 gejala diabetes yang perlu anda ketahui? Check it out!Hasil kajian Landmark Study membuktikan pengguna vitamin Shaklee 4x lebih rendah risiko diserang penyakit kencing manis..Me,
Farah
SID 885249
017-673 4603

No comments:

Post a Comment