Awas! Garam Tersembunyi Dalam Makanan

Assalamualaikum w.b.t

Ini fakta bukan auta..

Siapa suka makan makanan segera, angkat tangan.. 🙋

Kadang2 bila nak cepat, lagi2 bila malas nak masak >>>> makanan segeralah penyelesaiannya.. 🍔🍟🍺 sedap kan!

Tapiii.. tau tak, yang fast food ni laa yang mengandungi kandungan garam yang tersangatlah tinggi..

Pernah dengar garam tersembunyi? 




Makanan yang diawet macam daging, sosej, daging burger, nugget, ikan masin, telur masin, jeruk buah-buahan, jeruk sayur-sayuran, belacan, cencaluk, budu adalah antara makanan yang tinggi kandungan garamnya..

Haa.. ni pulak bahan yang selalu kita masukkan masa masak.. kicap, sos barbeku, tauchu (pes soya), sos cili, sos tiram, sos tomato, kiub perasa dan serbuk penaik.. bahan2 ni juga mengandungi garam tersembunyi yang tidak kita sedari..

Akibatnya, kita mudah untuk terkena risiko penyakit darah tinggi, penyakit kardiovaskular / jantung dan juga masalah kegagalan buah pinggang..

🚫 Say NO to darah tinggi





Kalau nak kurangkan masalah tekanan darah tinggi boleh cuba >>>>> OMEGA GUARD

Notakaki : Sama2lah kita semak balik kandungan makanan yang kita makan.. kurangkan garam, kurangkan kicap dan kurangkan serbuk asam!



Me,
Farah
SID 885249
017-673 4603

No comments:

Post a Comment