Omega Guard vs Kolesterol

Assalamualaikum w.b.t

Kolesterol adalah bahan lembut dan berminyak yang boleh berkumpul dan melekat pada dinding salur darah.. pengumpulan kolesterol berlebihan, lama kelamaan membuatkan salur darah tersumbat dan boleh menyebabkan serangan jantung..
Salah satu fungsi omega guard adalah meningkatkan paras HDL (kolesterol baik) dan mengurangkan paras LDL (kolesterol jahat)..

Jom kita kenali apa itu kolesterol baik dan kolesterol jahat supaya boleh nampak apa kaitannya dengan penyakit serangan jantung dan strok..

Lipoprotein tinggi densiti (HDL) - kolesterol baik sebagai pembawa utama kolesterol dalam darah ke hati yang kemudiannya akan disingkirkan melalui sistem usus.. HDL yang tinggi dalam darah melindungi kita daripada pembentukan plak pada arteri..

Manakala lipoprotein rendah densiti (LDL) merupakan kolesterol jahat yang membawa kolesterol ke seluruh tubuh. Kolesterol yang terkumpul di dalam dinding arteri (salur darah) menjadikannya sempit dan keras, mengurangkan aliran darah dan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok..Omega Guard
Omega Guard
Jadi boleh faham tak kenapa omega guard dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung / hipertensi / stroke?

Me,
Farah 
SID 885249
017-673 4603

No comments:

Post a Comment